Logo

 


Het Landsverkgebouw

Op 14 december 2002 werd het museumgebouw voor de historische voertuigen geopend, het Landsverkgebouw. Dit was de voormalige garage voor de (Zweedse) “Pantserwagen M38” (Nederlandse benaming).
Voor het museum en de Bernhardkazerne is dit een historisch gebouw.
In het kort:
In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog werden pogingen in het werk gesteld om de grote achterstanden op militair gebied in Nederland weg te werken. Onder meer werd toen besloten drie eskadrons van elk twaalf pantserwagens op te richten.
Voor het eerste eskadron werden in 1934 Zweedse pantserwagens van het merk Landsverk besteld (Pantserwagen M36). Voor het tweede eskadron gebeurde dat in 1937 (Pantserwagen M38). Het derde eskadron (met DAF pantserwagens) is er nooit gekomen.
Voor de legering van het tweede eskadron werd aan de rand van Amersfoort een nieuwe kazerne gebouwd: de Bernhardkazerne. De kazerne telde toen drie grote gebouwen. Een daarvan, de voormalige garage voor de Pantserwagen M38, herbergt nu een groot deel van de collectie historische Cavalerie (gevechts)voertuigen van het museum. Tot de collectie behoort ook een van de zeer weinige “Landsverk”-pantserwagens die nog in de wereld zijn overgebleven.

De naam “Landsverk” wordt momenteel meer algemeen gebruikt voor de Pantserwagens M36 en M38, dan de oorspronkelijke officiële benaming.

In het Landsverkgebouw staat een groot deel van de collectie historische voertuigen van het museum, tezamen met daarbij behorende uitrusting en onderdelen.


Coillage Landver

 

Gebouwc

 

 

Copyright 2011 Cavaleriemuseum. All rights reserved. TOP