Logo

 


Het Sint Jorisgebouw

Recht tegenover de ingang van de Bernhardkazerne ligt het St Jorisgebouw, vernoemd naar Sint Joris, de schutspatroon van de Cavalerie.

Het gebouw dateert uit 1952 en is een voor die tijd, qua constructie, zeer modern gebouw. De oorspronkelijke bestemming was lesgebouw.

In het gebouw zijn de oorspronkelijke leslokalen en de centrale gangen op de niveaus 2 en 3 nog te zien, doordat de betonnen skeletbouw overal duidelijk zichtbaar is. Voor zijn museale functie is het gebouw grondig gewijzigd.

Begane grond

Op de begane grond (niveau 1) van het Sint Jorisgebouw worden de belangrijkste kenmerken van de Cavalerie getoond en toegelicht, als introductie op de rest van de expositie. Op dit niveau bevinden zich de museumwinkel, een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen en de ingang van de lift. Op niveau 1 wordt ook een indruk gegeven van de diversiteit aan uniformen van de Cavalerie in de loop van de tijd.

Beganegrondsj

Paardentijd

Op het tweede niveau wordt voornamelijk aandacht besteed aan de tijd waarin het paard het vervoermiddel was van de Cavalerie. Dit begint bij de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) en eindigt vóór het begin van de Tweede Wereldoorlog. Hier worden de prijzen getoond, die door Cavaleristen bij vele paardrijwedstrijden zijn gewonnen. Een speciaal onderwerp op dit niveau is "Oranje en de Cavalerie" met onder meer  voorwerpen uit het bezit van het Koninklijk Huis. Hier wordt ook gestart met het tonen van de Cavalerie hand- en schoudervuurwapens. Deze treft u op meerdere plaatsen in het museum aan.

Niveau2

Wielen en rupsbanden

Reeds vóór de Tweede Wereldoorlog werden Cavalerie-eenheden met pantserwagens en motorfietsen uitgerust. De fiets als vervoermiddel verving al eerder, namelijk in de Eerste Wereldoorlog een deel van de paarden. De expositie op niveau 3 start met de mobilisatie van 1914-1918. De presentatie wordt vervolgd met de meidagen van 1940, de Indiëtijd en de Koude Oorlog en wordt afgesloten met de zogenoemde vredesoperaties. In het tweede museumgebouw, het Landsverkgebouw, wordt de expositie “wielen en rupsbanden” vervolgd.

Niveau3

Waterloozaal

Op de bovenste verdieping is een ruimte voor bijzondere gelegenheden.

Lees verder onder het hoofdstuk faciliteiten

Niveau4

 

Jorisgebouw

 

 

Copyright 2011 Cavaleriemuseum. All rights reserved. Geplaatst 04 januari 2012.TOP